dimecres, 3 de juny del 2009

Cinc punts a tenir en compte abans de començar a cultivar un hort



En una reunió avui amb un client aquest em comentava la seva intenció de podar l'any vinent els fruiters del forest garden amb l'objectiu de garantir-ne el màxim rendiment. Per uns moments m'he sentit desconcertat, i a continuació li he explicat que un forest garden no es dissenya per buscar el màxim rendiment en un sentit convencional.


Quan en un sentit convencional parlem de màxim rendiment ens estem referint a una producció màxima i per extensió a un màxim rendiment econòmic. La resta de consideracions són secundàries o es consideren marginals. Ara bé, quan dissenyem en permacultura o agroecologia no ho fem pensant només en un rendiment econòmic -i això no significa que una producció copiosa o el rendiment econòmic no es contemplin, ans al contrari-. En un disseny integrat el fruiter i els cultius en general subministren funcions i condicions al conjunt del sistema que contribueixen a què aquest treballi sense la nostra intervenció d'una forma orgànica i funcional. Així per exemple un forest garden pot crear una zona d'ecotò amb ombra pel cultiu d'espècies de sotabosc, produir un bloqueig del paisatge, evitar el saqueig per part d'ocells en altres zones de la finca, proveir ombra o senzillament constituir un espai on sigui agradable passejar. I a més proveir de fruita, i de qualitat, naturalment.

Tot aquest fet m'ha fet decidir-me a escriure una petita guia sobre els cinc punts principals a tenir en compte abans d'iniciar el disseny d'un hort, i on més sovint es troben problemes quan es comença. Aquesta petita guia serveix tant per al disseny d'un balcó comestible com per a la posada en producció d'un hort per a la comercialització.

1. Bones valles fan bons veïns


Aquesta dita anglesa és el primer que em van ensenyar fa molts anys quan vaig iniciar-me en l'agricultura ecològica. Els gats i gossos dels veïns en persecució desenfrenada, els cavalls i les vaques en fuga des de la finca del costat, els nens i les pilotes, els senglars famolencs o assedegats, o senzillament els visitants curiosos poden fer més mal en un instant que la pitjor de les plagues. Tot i els nostres esforços per marcar on hem posat la llavor, plantar el planter en un lloc preparat, i un llarg etcètera, no hi ha res a fer quan la Llei de Murphy es manifesta amb uns agents tan eficaços. Un hort ben tancat evita disgustos i garanteix en bona mesura que trobarem tot com volem que estigui. I pels que a més hem rebut la visita recolectora de veïns i passejants és una ajuda inestimable per definir límits i evitar confusions.

2. Qui té sol, què més vol?

He vist en moltes ocasions amics i coneguts inflats d'entusiasme que inicien un hort amb molt d'esforç i dedicació per descobrir amb l'arribada de l'hivern que tot es gela i es fa malbé perquè "no hi toca el sol". Aquest cas és especialment funest en els casos de balcó comestible i hort urbà en que el sol fa acte de presència testimonial una sola estoneta al dia.
Perquè el nostre projecte cultivador prosperi hem d'estar ben segurs de que les plantes rebran almenys set hores de sol seguides i si estem parlant d'un hort exposat a gelades convé que el sol ens visiti al matí de seguida que sigui possible per minimitzar els efectes de les gelades.

3. L'aigua és font de vida

Regar a mà és una activitat relaxant i divertida que especialment a l'estiu es pot practicar gairebé cada dia. Només té els inconvenients que cal no deixar de practicar-la mai, i encara que sembli evident, cal tenir prou aigua. Dir això pot semblar una tonteria perquè en realitat és més que evident, però he vist horts deixats perdre perquè no hi havia prou aigua a l'abast -de fet un hort meu va fer fallida fa molts anys a Lladó quan el pou es va assecar com a conseqüència de la sequera del 1999-. I també he vist cultius deixats perdre perquè no s'han pogut regar durant un parell de dies després de setmanes i mesos d'atencions i tractaments.
Començar el nostre hort amb algun sistema de reg muntat i prou aigua a l'abast és una bona idea per no esclavitzar-nos i no perdre la il·lusió quan per l'errada de dos dies perdem la feina de dos mesos. El sistema de reg pot ser casolà o més professional, però no lligar-se a l'hort cada dia és una bona idea i una bona inversió.

4. El tamany -i la quantitat- SÍ són importants

L'entusiasme és el nostre principal obstacle quan comencem un hort: ens fa sentir vitals i desbrossem, llaurem, roturem i preparem el terreny i després anem a comprar planter i comprem 30 enciams, vint carbassons, quinze síndries, quinze melons i una caixa de mig quilo de llavors de mongetes perquè estaven d'oferta. Uns mesos més tard gairebé tots els enciams han espigat abans que els poguem consumir, la nostra família, amics i veïns estan tan farts com nosaltres de menjar carbassó de totes les maneres, l'hort està envaït per les síndries i els melons i les mongetes verdes s'han tornat seques fartes d'esperar que les collim.
És convenient que abans de fer res tinguem molt clar el temps que podem i volem dedicar a l'hort i l'espai i aigua que tenim.

5. Defineix què necessites i marca't objectius.

Un error generalitzat en permacultura és deixar-se endur pel disseny i acabar creant un monstre que no s'ajusta a les nostres necessitats reals -i en ocasions tampoc al pressupost-. Un error menys freqüent però també generalitzat és definir les necessitats durant el procés de disseny o després de la implementació del disseny.
Abans de començar a fer res cal tenir molt clares les nostres necessitats i recordar-les en tot moment durant el disseny: l'objectiu és la producció o el gaudi? Quin és el pressupost? De quin espai disposem? Quins recursos hi destinarem (temps, diners i aigua)? El projecte és nostre o compartit? És un hort per aprendre, per disfrutar, per ensenyar, per estalviar o per vendre? Volem plantar de tot o només el que es fa més bé en la zona? Tenim espai per emmagatzemar collites? Ens en podem ocupar sempre o ens cal ajuda?
Quan ja sabem quines necessitats volem cobrir amb l'hort, cal fixar-se objectius.

3 comentaris:

  1. Me ha encantado, sobre todo el punto 4, con el que me he reído un montón. Muchas gracias!

    ResponElimina
  2. Estic treballant amb els meus alumnes en aquesta línia i, a més a més introduint-me en aquesta temàtica de la Cultura Permanent, alguna cosa canviarem NO?
    saludets m'agrada molt aquest bloc. Majo

    ResponElimina
  3. Em fa molta il·lusió el teu missatge :) I tant que canviem coses, o es parlava de fer horts a les escoles als anys vuitanta? Una abraçada molt forta :)

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons