dijous, 18 de febrer del 2010

Compostatge termòfil o mesòfil?


Fa uns dies la Dolors preguntava de quina manera podem saber si el procés de compostatge dins del nostre compostador es termòfil o mesòfil.
La veritat és que dins del compostador podem trobar un procés termòfil, mesòfil i inclús un procés de vermicompostatge. La raó és que el compostador no és més que un recipient, i el procés que s'hi desenvolupa a dins depèn de com costruïm la pila de compostatge.




Per saber si el procés és termòfil n'hi ha prou amb remenar la part de dalt fins a una profunditat d'un pam més o menys. Si en el moment de fer-ho és hivern, o bé és al vespre, veurem sortir vapor. A més si el compostador està a l'ombra tot el dia a sota de la tapa trobarem gotes de condensació :)
Quan el procés a dins del compostador és mesòfil no s'aprecia el vapor amb facilitat ni trobem condensació a sota de la tapa, degut a que la temperatura del procés de transformació no evapora la humitat amb facilitat.

Generalment el que el compostatge segueixi un procés termòfil o mesòfil depèn d'una relació equilibrada entre elements rics en nitrogen (matèria verda) i elements rics en carboni (matèria llenyosa) dins de la pila. I també de la densitat dels materials rics en carboni, ja que les fulles de pollancre, de morera o la palla es descomposen amb més facilitat que les fulles d'olivera o pi, per posar dos exemples. Quan els materials amb poca densitat es descomposen més ràpid alliberen més energia de manera més ràpida i per tant la temperatura de la pila és més alta.

Pel que fa al procés de vermicompostatge ens hi podem trobar si d'alguna manera els cucs vermells s'instal·len dins de la pila i es reprodueixen amb rapidesa. Quan això passa es mengen els materials abans que s'iniciï el procés i transformen ells mateixos el residu sense que la pila s'escalfi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons