divendres, 5 de març del 2010

Les primeres tomateres: plantar aviat o esperar?

Hi ha una dita en castellà que diu que "no por mucho madrugar amanece más temprano". Aquesta dita és plenament aplicable a la plantació de les primeres tomateres.

Hi ha clients que el mes de març em comencen a preguntar quan començarem a plantar tomates. La meva resposta és: "per què tan aviat?". I la seva resposta és que si ja en plantem ara, en podrem collir abans.


Però el cert és que plantar tomates ara i d'aquí a quatre setmanes no té gaire diferència. La raó és que fins que el sòl no s'escalfa prou la tomatera té dificultats a desenvolupar-se. Com diu en Richard Wade: "la tomatera vol tenir els peus calents".

Podem avançar l'escalfament del sòl posant pedres grans (no rajols) al costat de cada tomatera en la banda sud de manera que la massa tèrmica de la pedra acumuli escalfor al migdia i la cedeixi lentament al sòl i les arrels durant la resta del dia.

En qualsevol cas cal no oblidar que en agricultura ecològica el fer les coses en el moment i lloc adequats és tenir mitja feina feta. Plantar les tomateres amb el sòl fred (per no parlar de l'amenaça de les gelades) equival a tenir plantes que ja creixen febles i que per tant seran més sensibles a enfermetats i plagues requerint més atenció per part nostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons