dimarts, 6 d’abril del 2010

Mosques en el compostador


 Fa un parell de mesos obríem la tapa del compostador i tot anava bé.
Tot?
No, una petita colònia de mosques de la fruita irreductibles estaven esperant l'arribada de la calor a finals de febrer per multiplicar-se i estendre el seu domini cada vegada que aixequem la tapa.



La Montse m'ha escrit al facebook per preguntar-me la raó de tantes mosques i què estan fent malament. He decidit respondre-li aquí de manera que més gent pugui aprofitar la resposta.

La raó que aparegui aquesta mosca en el compostador per aquestes dates és principalment que no estem gestionant el compostador de manera adequada. Explicat de manera més concreta: no afegim prou quantitat de matèria llenyosa (palla, fulles seques, serradures, flocs, poda triturada, boll...). Mentre ha fet fred a l'hivern no passava res si no ho fèiem prou bé, perquè la temperatura exterior era molt freda i sense matèria llenyosa les restes de la cuina es descomposen molt a poc a poc. A més la mosca de la fruita es reprodueix amb dificultats quan fa fred i sempre n'hi ha poques.
Quan arriben els primers dies de calor al migdia la Drosophila melanogaster comença a reproduir-se més i més i és quan ens trobem que un dia aixequem la tapa i un núvol de petites mosques molestes comença a volar per tot arreu.

La solució és doble:

Per una banda cal cobrir tota la part superior del compostador amb material llenyós d'algun tipus, de manera que no quedi cap resta de menjar ni gespa a la vista.

Per una altra banda cal començar a gestionar el compostador correctament: per cada galleda de restes de la cuina o bossa de gespa hi afegirem un volum equivalent de matèria llenyosa. No fer això és com tenir gespa i no regar-la. Si no tenim temps per anar a buscar la matèria llenyosa en podem demanar al veí, o assecar la gespa quan la tallem. Però sense barrejar els dos materials en el compostador no podrem evitar tenir mosca de la fruita. Si a més som curosos de manera que sempre que tanquem la tapa només quedi a la vista la matèria llenyosa, la mosca de la fruita no se'ns hi tornarà a instal·lar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons