diumenge, 20 de maig del 2012

El balcó comestible: tancant cicles

En el darrer article explicàvem l'anàlisi d'elements a l'hora de començar a dissenyar un balcó comestible. En aquest veurem com l'anàlisi d'elements ens permet tancar cicles.

En permacultura considerem que la contaminació és el resultat d'un sistema amb cicles mal tancats. En aquest sentit vàrem veure que una de les sortides que produeix un balcó comestible són residus (principalment les restes de les plantes que no menjarem). Hi ha d'altres elements a casa com ara la cuina que també produeixen residus.


L'anàlisi d'elements és un sistema de disseny que funciona si l'apliquem a tot un sistema i analitzem almenys una part dels elements que en formen part. De vegades els elements poden ser coneguts, com ara la cuina i el balcó comestible com en el cas que ens ocupa, però en altres casos passa que quan comencem el disseny en qüestió no coneixem encara tots els elements que en formaran part.


El disseny en permacultura no és un conjunt de tècniques concretes definides per a cada cas. Una de les moltes definicions de permacultura és que és l'ús intensiu d'informació i creativitat. El meu amic Jean Debergue, per exemple, davant de l'interrogant de la transformació del residu en nutrients per tancar el cicle a casa seva va optar per portar al meu compostador tot el residu orgànic que genera. El guarda a la nevera o el congela i quan em visita l'incorpora a la pila de compost. En contrapartida utilitza el compost que es produeix a casa sempre que en necessita.
En aquest cas, com que ens cenyim a la conferència-taller del Biocultura, introduïrem l'element vermicompostador en el balcó comestible, i és precisament per aquest punt per on començarem a construir-lo, perquè d'aquesta manera des del primer dia ja disposarem de residu de la cuina per anar avançant la producció de nutrients per al nostre hort de balcó o terrassa.


Si no havíeu sentit parlar abans del vermicompostatge, en aquest article us en podeu fer una idea: Tipus de compostatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons