dijous, 12 d’agost del 2010

Mongeta xinesa: Vigna unguiculata


La mongeta xinesa o mongeta llarga gegant és relativament coneguda a casa nostra. En alguna ocasió n'he vist en algun supermercat al costat dels leechees, les papaies i altres productes més o menys exòtics a on visc.
Les tavelles s'identifiquen de seguida perquè fan d'entre vint i cinquanta centímetres, i es comercialitzen senceres.



Aquest és el tercer any que en planto. La llavor la vaig trobar en una botiga de Girona, i els anys successius ja m'he anat guardant la grana.
Al contrari d'altres anys enguany l'he plantada en testos a la terrassa. La raó és que a la terrassa de casa no hi creix res que no sigui anual: l'orientació és nord, i durant quatre mesos de l'hivern no rep insolació directa. M'interessava una planta que pogués cobrir-me la gelosia i la Vigna ungiculata aquest any ha anat força bé. Per anar fent rotació en els testos l'any vinent hi posaré carbassa luffa que també és espectacular i útil.

El gust de la mongeta xinesa és saborós tot i que no és tant fi com el de la mongeta tendra tradicional. És bona cuinada sencera i si es cull quan és ben petita queda com uns espaguetis vegetals molt divertits i amb molt de sabor.
Es digereix molt bé.




Quan la tavella és massa gruixuda queda massa fibrosa i no es menja bé, tot i que es pot consumir. Quan la tavella esdevé groga ja no la podem consumir i cal esperar a que estigui ben seca per poder-ne treure la llavor amb facilitat.



Com la resta de mongetes de mata alta supera fàcilment els dos metres d'altura si té uns bons tutors, i degut a la longitud de les mongetes es cull amb relativa facilitat.

Per últim no deixo d'admirar la flor. Les flors de les lleguminoses en general són precioses, però aquesta en concret és espectacular pel seu tamany i pel color singular.



En resum una hortalissa interessant que ajuda a complementar la biodiversitat de l'hort en permacultura, i que constitueix un element de disseny força versàtil i senzill de gestionar.

2 comentaris:

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons